Hur man startar en pizzeria: En guide till personal och personalfrågor
Att starta en pizzeria kan vara en dröm för många, men det kommer med mycket ansvar, speciellt när det gäller att anställa personal. Här vår guide för hur du ska tänka kring frågor som handlar om personal. Vi kommer att gå igenom det mesta du behöver veta, på ett sätt som är lätt att förstå.
Hur mycket personal behöver du?
Först och främst, tänk på hur många personer du behöver. I en pizzeria behöver du ett visst antal anställda. Den viktigaste rollen i din pizzeria är pizzabagare/kockar som lagar maten. När du ska anställa en kock är det viktigt att tänka på vilken mat du vill servera, du kanske behöver någon som kan laga mer än pizzor? Om du planerar att ta mot många kunder som äter på din restaurang behöver du anställa servitörer som serverar kunder. En servitörer gör mer än att servera mat, den dukar, dukar undan och håller det fräscht i restaurangen och ser till att dina kunder trivs och är nöjda.
Om din restaurang blir väldigt stor kan du behöva anställa en diskare. I många fall så är det en person som har många roller på pizzerian. Det är ganska vanligt att servitörer även ordnar disk när de inte serverar maten.
Om du inte själv kommer att vara på plats kan det vara en bra idé att anställa en restaurangchef som sköter restaurangen när du inte är på plats. Vanligtvis är detta en roll som någon har vid sidan om rollen som kock.
Hitta och anställ personer som passar din restaurang
När du skapar jobbannonser ska du vara tydlig med vad jobbet innebär och vilka kunskaper som behövs. Använd enkla ord och korta meningar. Det är bra att annonsera på flera ställen, som arbetsförmedlingen, sociala medier samt att be vänner och familj att sprida att du söker personal.
Leta efter personer som är vänliga och arbetssamma när du intervjuar personer som vill jobba för dig. Fråga om deras erfarenhet och varför de vill jobba hos dig. Kom ihåg att alla som jobbar i Sverige har rätt till en säker och rättvis arbetsplats. Tänk på att personalen behöver vara duktiga på att ta hand om dina kunder, det spelar ingen roll hur god din mat är om kunderna inte känner sig välkomna.
Viktiga lagar och regler du ska känna till
Läs på om Arbetsmiljölagen och Lagen om anställningsskydd (LAS). Dessa lagar skyddar arbetare och ger regler om arbetsvillkor. Du kan läsa LAS i sin helhet på Riksdagens hemsida. Vi rekommenderar dock att läsa om LAS här då det är lättare att förstå. Du måste betala minst minimilön och ge semester enligt svensk lag. Enligt Lönecheck ligger en pizzabagares lön 2024 på mellan 11 806 – 26 719kr månaden. Se även till att du följer reglerna för hur mycket dina anställda får jobba. Du kan läsa mer om den här.
Se till att din personal trivs och blir bättre på sina jobb
När du har anställt din personal, ge dem en bra start. Visa dem hur allt fungerar och utbilda dem i hygien och kundservice. Det är viktigt att de känner sig välkomna och förberedda. En bra arbetsplats är viktig, se till att alla trivs och känner sig säkra. Lyssna på din personal och var öppen för förslag.
Ha regelbundna möten för att se hur allt går. Berätta för din personal vad dem kan göra bättre och fråga samtidigt vad du själv kan göra för att de ska trivas bättre. Detta hjälper dig att behålla din personal samtidigt som din restaurang fungerar och kunderna är nöjda.
Satsa på din personal
Att starta och driva en pizzeria kräver mer än bara att göra god pizza. Att ta hand om din personal och följa lagar är nyckeln till en framgångsrik pizzeria. Kom ihåg att vara tydlig, rättvis, och stöttande som arbetsgivare. Lycka till med din pizzeria! 🍕🌟