Att Starta en Pizzeria: Välja rätt Bolagsform och förstå viktiga regler och lagar
Att starta en pizzeria är en spännande resa, men det är viktigt att du förstår några av dem tråkigare stegen för att säkerställa en framgångsrik start. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska välja vilken form ditt nya bolag ska ha och viktiga lagar och regler att tänka på när du startar en pizzeria.
Vilken bolagsform ska du välja? Enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag?
När du startar en pizzeria, måste du först bestämma vilken typ av bolagsform som passar bäst för ditt företag. De vanligaste alternativen är enskild firma som passar för mindre restauranger. Du är personligen ansvarig för all verksamhet, inklusive skulder. Detta innebär att om du som startat bolaget är skyldig betala om bolaget får skulder. Läs mer om enskild firma på verksamt.se.
Aktiebolag (AB) är en annan poplär form på bolag. Detta kräver att du har 25 000 SEK som investeras i bolaget när du startar det, detta kallas aktiekapital. I ett aktiebolag skiljer man den personlig ekonomin från företagets, vilket ger skyddar dig som startat bolaget om det får skulder eller går i konkurs. Läs mer om aktiebolag på verksamt.se.
För dig som planerar att starta pizzerian med en eller flera partners kan ett handelsbolag vara rätt. Alla delägare är då lika mycket ansvariga för bolaget. Precis som i en enskild firma är ni ansvariga för bolagets skulder. Detta innebär att det är extra viktigt att välja rätt personer att starta bolaget med. Läs mer om handelsbolag på verksamt.se.
Om Handelsbolag inte är helt rätt för dig kan ett kommanditbolag vara rätt bolagsform. Detta liknar ett handelsbolag, med den stora skillnaden att partners kan ha olika mängd ansvar. Detta passar bra om ni är flera stycken som ska driva bolaget men ni har olika mycket ansvar. Läs mer om kommanditbolag på verksamt.se.
Så registrerar du ditt företag
När du har valt vilken bolagsform du vill starta så ska du registrera ditt företag hos Bolagsverket. För att göra detta behöver du fylla i viktiga formulär och betala en registreringsavgift. Detta kan du göra helt online och görs enklast via denna sida på verksamt.se.
Vad ska du tänka på gällande skatt och moms?
Som restaurangägare behöver du vara momsregistrerad. Det innebär att du ska lägga till moms på dina priser och redovisa detta till Skatteverket. Maten du säljer har 12% moms, spritdrycker, vin och starköl och drinkar där spritdrycker har 25% moms. Att registrera dig för moms gör du samtidigt som du registrerar ditt bolag på verksamt.
Det är även viktigt att sköta pizzerians bokföring. Varje år behöver du lämna in en deklaration för ditt företag till skatteverket. Du behöver även lämna in en momsredovisning med jämna mellanrum. Beroende på hur mycket din pizzeria säljer så ska du redovisa moms en gång per år, en gång per kvartal eller varje månad.
Tillstånd och regler du ska känna till
Om du planerar att servera alkohol kommer du att behöva ett serveringstillstånd. Detta ansöker du om hos kommunen där din restaurang ligger. Du kommer även att behöva kontakta kommunens miljökontor för att registrera din restaurang gällande livsmedelshantering. I samband med detta kan du eller din personal behöva genomgå en hygienutbildning, du kan läsa mer om detta på livsmedelsverkets hemsida.
Det är även viktigt att se till att din lokal uppfyller alla säkerhetskrav gällande brand- och säkerhetsföreskrifter. För att göra detta tar du kontakt med brandförsvaret i din kommun.
Viktiga försäkringar
Försäkringar kan vara nödvändiga för din restaurang, som ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring och avbrottsförsäkring. Det skyddar dig mot oväntade händelser och ekonomiska förluster. Det finns försäkringar som är anpassade för restauranger, dessa kallas ofta hotell- och restaurangförsäkring där det mesta ni behöver ingår. Vi rekommenderar att ni jämför försäkringar mellan olika bolag som IF, Trygg Hansa, Länsförsäkringar med flera. Kontakta dem för råd och priser.
Planerar du att anställa personal?
Om du planerar att anställa personal, se till att du förstår arbetsrätten, inklusive kollektivavtal, arbetsmiljölagen och semesterlagen. Du kan läsa mer om detta på regeringens hemsida.
Avslutande Tankar
Att starta en pizzeria innebär mer än bara att laga god mat. Det kräver planering och förståelse för de regler, lagar och administrativa delarna av företagandet. Genom att följa dessa steg och säkerställa att du följer alla regler och lagar, så kan du lägga en stabil grund för din pizzerias framgång. Lycka till!